Wednesday, December 26, 2012

Dilema ..

assalamualaikum..


... بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


Final exam just around the corner. Seminggu lagi. I will start at 4th January 2013. First paper will be Inorganic Chemistry (CHM471).. rasa mcm blajar benda sama tp lain level dan sedikit penambahan. Dulu diploma. Skrg degree. This is the final exam of first semester. Of course debaran tu lain sikit. Percayalah adik2, diploma dan degree sgt berbeza. Diploma dulu lecturer suap.. dimanjakn. Skrg kena suap jgk but with your own efforts to get the food and with your own hand to eat.

Cuti study week semester ni, 4 hari menghabiskan mse di rumah. Rasa cuti sakan dalam hati yg xtenang memikirkn final exam. Byk lg xcover. dengan tarikh yg agk dekat. Ya Allah, moga dipermudahkn urusan n.. betul apa yg kami jwb nt.. moga lembut n murah hati lah lecturer nk bg markah nt.. aminn.

Actually, exam adlh dilema biasa bg student but still dup dap dup dap :) .. 

Nak cerita dilema lain. pernah x rasa pengalaman turun berat bdn, lepastu kwn puji "eh nmpak kurus sikitlah, or eh,xmkn ke?npe susut ni?"  i was faced the same thing before this but the different is what is your intention for lose your weight. *think .

Perempuan dan berat bdn ideal. Sensitif wooaah. :p .. lagi2 yg BML x stabil. obes? XNAK!!! :D

Bila letak Allah kat hati kita yg di level yg paling atas, your intention will always be, because of Allah i do this thing. And because of Allah, i want this this happen.. it's all about to make your life better. Isn't it?

Dari pengalaman yg dialami, bila berat turun, kita akn rasa nk try baju2 kite sebelum ni. Bila boleh pakai tu, mcm nak bgthu satu dunia. Happy sgt. tp... klau baju tu mmg kecik, mmg sendat n padat, jgnlah pakai.. aurat perempuan bukan setakat pakai tudung sayang.. kalau pakai pun, mesti rasa xselesa kan?.

It back to basic. What your first intention for losing your weight? kalau niat nak tutup aurat dgn mudah (bdn besar susah cari size), n nak sihat , in sha Allah, nt bila dh turun berat bdn, anda akn rasa bersalah pd diri bila xtutup aurat.. then akan terlintas kat fikiran ttg tujuan asal.tp...bila niat menghalalkn cara, facebook will be the virtual field of posting your 'beautiful' for everyone . kan? :)

Ermm, pernah dgr someone cakap mcm ni "rasanya, umur (20+) dah cukup besar utk beritahu or tegur apa yg baik dan apa yg tidak. dah boleh fikir sendiri" . So,skrg, i'm in dilema.. should i tell her? should i not? 

fikir dan terus berfikir. wassalam

sayasahaja: sitisufiahrosdi ^^


No comments:

Post a Comment

Dari Hati ke Hati.

Assalamualaikum.. Berkata tentang hati, semua manusia punya hati *cehh ayat. Baik ke tak baik tu terpulang pada yg menilai. Dan sebai...