Monday, December 31, 2012

A creed for those who have suffered


A creed for those who have suffered


I asked God for strength, that I might achieve. 

I asked for all things, that I might enjoy life.

I was made weak, that I might learn humbly to obey . . .
I asked for health, that I might do greater things.
I was given infirmity, that I might do better things ...
I asked for riches, that I might be happy.
I was given poverty, that I might be wise ...
I asked for power, that I might have the praise of men.
I was given weakness, that I might feel the need of God .. .
I was given life, that I might enjoy all things ...
I got nothing I asked for--but everything I had hoped for.
Almost despite myself, my unspoken prayers were answered.
I, among all men, am most richly blessed!

Wednesday, December 26, 2012

Dilema ..

assalamualaikum..


... بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


Final exam just around the corner. Seminggu lagi. I will start at 4th January 2013. First paper will be Inorganic Chemistry (CHM471).. rasa mcm blajar benda sama tp lain level dan sedikit penambahan. Dulu diploma. Skrg degree. This is the final exam of first semester. Of course debaran tu lain sikit. Percayalah adik2, diploma dan degree sgt berbeza. Diploma dulu lecturer suap.. dimanjakn. Skrg kena suap jgk but with your own efforts to get the food and with your own hand to eat.

Cuti study week semester ni, 4 hari menghabiskan mse di rumah. Rasa cuti sakan dalam hati yg xtenang memikirkn final exam. Byk lg xcover. dengan tarikh yg agk dekat. Ya Allah, moga dipermudahkn urusan n.. betul apa yg kami jwb nt.. moga lembut n murah hati lah lecturer nk bg markah nt.. aminn.

Actually, exam adlh dilema biasa bg student but still dup dap dup dap :) .. 

Nak cerita dilema lain. pernah x rasa pengalaman turun berat bdn, lepastu kwn puji "eh nmpak kurus sikitlah, or eh,xmkn ke?npe susut ni?"  i was faced the same thing before this but the different is what is your intention for lose your weight. *think .

Perempuan dan berat bdn ideal. Sensitif wooaah. :p .. lagi2 yg BML x stabil. obes? XNAK!!! :D

Bila letak Allah kat hati kita yg di level yg paling atas, your intention will always be, because of Allah i do this thing. And because of Allah, i want this this happen.. it's all about to make your life better. Isn't it?

Dari pengalaman yg dialami, bila berat turun, kita akn rasa nk try baju2 kite sebelum ni. Bila boleh pakai tu, mcm nak bgthu satu dunia. Happy sgt. tp... klau baju tu mmg kecik, mmg sendat n padat, jgnlah pakai.. aurat perempuan bukan setakat pakai tudung sayang.. kalau pakai pun, mesti rasa xselesa kan?.

It back to basic. What your first intention for losing your weight? kalau niat nak tutup aurat dgn mudah (bdn besar susah cari size), n nak sihat , in sha Allah, nt bila dh turun berat bdn, anda akn rasa bersalah pd diri bila xtutup aurat.. then akan terlintas kat fikiran ttg tujuan asal.tp...bila niat menghalalkn cara, facebook will be the virtual field of posting your 'beautiful' for everyone . kan? :)

Ermm, pernah dgr someone cakap mcm ni "rasanya, umur (20+) dah cukup besar utk beritahu or tegur apa yg baik dan apa yg tidak. dah boleh fikir sendiri" . So,skrg, i'm in dilema.. should i tell her? should i not? 

fikir dan terus berfikir. wassalam

sayasahaja: sitisufiahrosdi ^^


Friday, December 14, 2012

Runtunnya Sekeping Hati

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Saat mata ini telah letih dengan nota-nota kecil dan formula-formula yg  byk, diri ini cuba meluangkan sedikit masa untuk menaip di papan kekunci..

alhamdulillah diri ini masih diberi peluang utk memberi sedikit kegembiraan si jantung hati ,mak dan abah.
Tapi,sebelum kegembiraan itu ku beri, Allah berikan sedikit kesayuan utk diri ini.

Selepas menaiki puncak menara gading yg mmg selama ini mmg kuimpikan,aku cuba memandang para tetamu..mak dan abah berada di tingkat atas dewan.setelh turun dari stage,mak melambai2 .dpt aku rasakan kebanggaan mak dan abah yg tersenyum meskipun aku baru bergelar pemegang diploma..ijazah,in sya Allah dua tahun lagi..Moga semuanya berjalan dgn lancar..

Aku cuba mencari mak dan abah selepas majlis graduasi..puas aku bergegas ke sana ke mari..tapi xjumpa. call xdpt. Ya Allah, aku hampir menangis..dengan keadaan cuaca yg panas terik masa tu, satu dataran dewan aku cari. Alhamdulillah, berjumpa akhirnyaa.

Mak mendapatknku dan mengucup pipiku..abah tersenyum riang memegang bunga untukku. tapi......
Aku lihat abah menahan sakit..berjalan sekejap,abah memegang kakinya lagi.. Bila aku meminta abah rehat dn duduk di kerusi, abah pegang lagi kaki..Aku berbual dgn merela berdua. Wajah yg amat2 aku rindu..Berkali-kali abah mengurut-urut kakinya sendiri. Mak pula, muka agak sembap..bila ditanya,katanya letih..Bila aku bertanya pd abah,abah kata "Supi, kaki abah sakit..tadi masa mak ngn abah jalan ke sini, abah xtahan sakit kaki..mak pulak jln dengkut2..ada polis bantuan tu tlg papah abah n mak..masuk dlm van n hantar pergi dewan"

Masya Allah, Subhanallah..Aku cuba tahan air mata ni mengalir di hadapan mereka... Sungguh.

Seusai mereka pulang..aku pulang ke bilik dengan hati yg sayu..sampai di bilik, aku rebahkn badan ke katil dan menangis sekuat hati.

Sungguh kuat kasih syg mereka ...

Mereka tetap mahu dtg wlaupun aku tegah. Kerana ini yg aku bimbangkan..aku xsggup membayangkan tiada org yg mahu membantu..aku xsanggup mereka berada dlm pandangan yg kasihan dr org ramai tp tidak dibantu.

Aku berjanji, aku cuba menjadi anak yg terbaik, penyejuk mata hingga ke akhirnya ...



Dari Hati ke Hati.

Assalamualaikum.. Berkata tentang hati, semua manusia punya hati *cehh ayat. Baik ke tak baik tu terpulang pada yg menilai. Dan sebai...