Wednesday, November 14, 2012

akhir dan awal

assalamualaikum..

akhir dan awal..

semalam, lepas habis kelas, classmate ajak teman pergi tesco nak beli brg dapur..(dia duduk rumah sewa)..so,ikutlah dia since hari ni cuti..again,cuti..lepasni bakal busy dgn kelas2 ganti n test n quiz yg menanti.

and the moment stated here.

Lepas shopping brg2.kami ke surau berdekatan nak solat asar.  Memandangkn hari ni awal muharam, kami decide utk stay kat surau smpai lpas magrib..untuk sama2 jemaah bca doa akhir n awal tahun.

Sebelum melgkah masuk ke pintu surau,mata kami dijamukn dgn pmndgn indah..beberapa org muda masuk dlm surau tu juga..mungkin niat yg sama seperti kami, alhamdulillah.

Surau penuh smpai ada yg smbhyg di luar..ada yg bw ank kecil..sejuk rasa mata bila tgok si kecil berdiri sebelah ibu dia utk sama2 solat,tapi, disebabkn dia lelaki, sorg makcik tegur utk si ibu bw ank ke blakg..mse kami jemaah solat mgrib,si kecil dtg n tarik telekung sy, alamak,hilg khusyuk.lembut suara dia mengeluarkn bahasa yg sy xfhm.hehe. (budak kecik lg)

Baby..
ok part ni rasa nak amik baby tu n kiss2 dia..

Lepas solat  magrib,aku pandg ke blakg sbb terdengar suara baby..dgr suara baby yg mcm ckp dgn diri dia sendiri. Hehe comelnyaaa..

ibu dia letak dia kat sebelah cuz nak solat sunat after magrib.. baby tu diam je n tgok ibu dia solat..lgsung xmeragam..dia tenung je ibu dia. baiknya dia..dia cuit2 telekung ibu dia..lpastu dia meniarap sorg2 ats sejadah..bagus ibu dia buat mcm tu. anak dia dah terdedah dgn perkara yg baik sejak kecil lg..alhamdulillah..

Suara itu..

Masa solat magrib, rasa nk mengalir air mata ni dgn bacaan seorg imam yg masih muda. khusyuk hilg hnya selepas telekung di pegang oleh si kecil first2 td..tp di akhir sujud, rasa air mata dh mengalir..bacaan imam tu sgt jelas dan tenang..

Selepas usai semuanya, kami bergegas keluar memandangkn hari dh mkin gelap, takut mata kwn xtahan silau utk drive. Sempat cium si baby td, usap n hembus doa di ubun2 si comel tu. Keluar je dr surau,kami nmpak semua jemaah..ternampak imam td tgah bersalam..hati kecil ni berdetik sendiri memohon doa "Ya Allah, moga jodoh aku nnti seorg yg boleh membimbing dan boleh mengimamiku.."

hepp xleh berangan lebih2.. heee :D

-The End-



No comments:

Post a Comment

Dari Hati ke Hati.

Assalamualaikum.. Berkata tentang hati, semua manusia punya hati *cehh ayat. Baik ke tak baik tu terpulang pada yg menilai. Dan sebai...