Monday, December 31, 2012

A creed for those who have suffered


A creed for those who have suffered


I asked God for strength, that I might achieve. 

I asked for all things, that I might enjoy life.

I was made weak, that I might learn humbly to obey . . .
I asked for health, that I might do greater things.
I was given infirmity, that I might do better things ...
I asked for riches, that I might be happy.
I was given poverty, that I might be wise ...
I asked for power, that I might have the praise of men.
I was given weakness, that I might feel the need of God .. .
I was given life, that I might enjoy all things ...
I got nothing I asked for--but everything I had hoped for.
Almost despite myself, my unspoken prayers were answered.
I, among all men, am most richly blessed!

Wednesday, December 26, 2012

Dilema ..

assalamualaikum..


... بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...


Final exam just around the corner. Seminggu lagi. I will start at 4th January 2013. First paper will be Inorganic Chemistry (CHM471).. rasa mcm blajar benda sama tp lain level dan sedikit penambahan. Dulu diploma. Skrg degree. This is the final exam of first semester. Of course debaran tu lain sikit. Percayalah adik2, diploma dan degree sgt berbeza. Diploma dulu lecturer suap.. dimanjakn. Skrg kena suap jgk but with your own efforts to get the food and with your own hand to eat.

Cuti study week semester ni, 4 hari menghabiskan mse di rumah. Rasa cuti sakan dalam hati yg xtenang memikirkn final exam. Byk lg xcover. dengan tarikh yg agk dekat. Ya Allah, moga dipermudahkn urusan n.. betul apa yg kami jwb nt.. moga lembut n murah hati lah lecturer nk bg markah nt.. aminn.

Actually, exam adlh dilema biasa bg student but still dup dap dup dap :) .. 

Nak cerita dilema lain. pernah x rasa pengalaman turun berat bdn, lepastu kwn puji "eh nmpak kurus sikitlah, or eh,xmkn ke?npe susut ni?"  i was faced the same thing before this but the different is what is your intention for lose your weight. *think .

Perempuan dan berat bdn ideal. Sensitif wooaah. :p .. lagi2 yg BML x stabil. obes? XNAK!!! :D

Bila letak Allah kat hati kita yg di level yg paling atas, your intention will always be, because of Allah i do this thing. And because of Allah, i want this this happen.. it's all about to make your life better. Isn't it?

Dari pengalaman yg dialami, bila berat turun, kita akn rasa nk try baju2 kite sebelum ni. Bila boleh pakai tu, mcm nak bgthu satu dunia. Happy sgt. tp... klau baju tu mmg kecik, mmg sendat n padat, jgnlah pakai.. aurat perempuan bukan setakat pakai tudung sayang.. kalau pakai pun, mesti rasa xselesa kan?.

It back to basic. What your first intention for losing your weight? kalau niat nak tutup aurat dgn mudah (bdn besar susah cari size), n nak sihat , in sha Allah, nt bila dh turun berat bdn, anda akn rasa bersalah pd diri bila xtutup aurat.. then akan terlintas kat fikiran ttg tujuan asal.tp...bila niat menghalalkn cara, facebook will be the virtual field of posting your 'beautiful' for everyone . kan? :)

Ermm, pernah dgr someone cakap mcm ni "rasanya, umur (20+) dah cukup besar utk beritahu or tegur apa yg baik dan apa yg tidak. dah boleh fikir sendiri" . So,skrg, i'm in dilema.. should i tell her? should i not? 

fikir dan terus berfikir. wassalam

sayasahaja: sitisufiahrosdi ^^


Friday, December 14, 2012

Runtunnya Sekeping Hati

Assalamualaikum...

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Saat mata ini telah letih dengan nota-nota kecil dan formula-formula yg  byk, diri ini cuba meluangkan sedikit masa untuk menaip di papan kekunci..

alhamdulillah diri ini masih diberi peluang utk memberi sedikit kegembiraan si jantung hati ,mak dan abah.
Tapi,sebelum kegembiraan itu ku beri, Allah berikan sedikit kesayuan utk diri ini.

Selepas menaiki puncak menara gading yg mmg selama ini mmg kuimpikan,aku cuba memandang para tetamu..mak dan abah berada di tingkat atas dewan.setelh turun dari stage,mak melambai2 .dpt aku rasakan kebanggaan mak dan abah yg tersenyum meskipun aku baru bergelar pemegang diploma..ijazah,in sya Allah dua tahun lagi..Moga semuanya berjalan dgn lancar..

Aku cuba mencari mak dan abah selepas majlis graduasi..puas aku bergegas ke sana ke mari..tapi xjumpa. call xdpt. Ya Allah, aku hampir menangis..dengan keadaan cuaca yg panas terik masa tu, satu dataran dewan aku cari. Alhamdulillah, berjumpa akhirnyaa.

Mak mendapatknku dan mengucup pipiku..abah tersenyum riang memegang bunga untukku. tapi......
Aku lihat abah menahan sakit..berjalan sekejap,abah memegang kakinya lagi.. Bila aku meminta abah rehat dn duduk di kerusi, abah pegang lagi kaki..Aku berbual dgn merela berdua. Wajah yg amat2 aku rindu..Berkali-kali abah mengurut-urut kakinya sendiri. Mak pula, muka agak sembap..bila ditanya,katanya letih..Bila aku bertanya pd abah,abah kata "Supi, kaki abah sakit..tadi masa mak ngn abah jalan ke sini, abah xtahan sakit kaki..mak pulak jln dengkut2..ada polis bantuan tu tlg papah abah n mak..masuk dlm van n hantar pergi dewan"

Masya Allah, Subhanallah..Aku cuba tahan air mata ni mengalir di hadapan mereka... Sungguh.

Seusai mereka pulang..aku pulang ke bilik dengan hati yg sayu..sampai di bilik, aku rebahkn badan ke katil dan menangis sekuat hati.

Sungguh kuat kasih syg mereka ...

Mereka tetap mahu dtg wlaupun aku tegah. Kerana ini yg aku bimbangkan..aku xsggup membayangkan tiada org yg mahu membantu..aku xsanggup mereka berada dlm pandangan yg kasihan dr org ramai tp tidak dibantu.

Aku berjanji, aku cuba menjadi anak yg terbaik, penyejuk mata hingga ke akhirnya ...



Sunday, November 25, 2012

Untukmu, Mohd Fikree Yusof

assalamualaikum...

Mohd Fikree Yusof..

Saat nukilan ini kau baca, pastinya aku bukanlah org pertama yg menjadi penenang saat kau memerlukan seseorang...aku pasti itu.

Sungguh, berita yg kau khabarkan juga membuatkan aku menangis ...
Melihat kasih syg kau bersama ibumu membuatkan aku juga terfikir andai aku juga di tempatmu...
Aku tidak pasti mampukah aku menghantar SMS dgn "hehehe","hihihi" @ "huhuhu"
Kau kuat walau kau xmengakuinya. 
Kau juga rapuh saat kau menidakkannya.

Maaf aku xdpt berada di situ saat kau sgt memerlukan..
Bukannya aku xmahu..tp keadaan xdpt mengizinkan aku di situ..
Percayalah hati aku berada betul dekat denganmu..
Doa ini xputus2 buat almarhumah ibumu yang tersyg..juga buat kau yg aku syg.

Selama aku mengenali kau,
aku tahu kau sgt menyayangi seorg insan yg mulia yg melahirkan kau, menyusukan kau, menjaga n mengasihi kau sehingga akhir hayatnya...
percayalah Fikree, Allah sgt menyayangi ibundamu...
Allah juga ambil dia pd tarikh yg mulia..10 muharam...
di mana pd tarikh itu, byk perkara baik telah berlaku...

Allah hantarkan dugaan ini buatmu 
Tanda kau dpt menanggungnya..

Aku bukan sesiapa yg dpt menjagamu...
kerna aku yakin Allah menjagamu disetiap doaku ...
yakinlah juga Allah menjaga ibundamu dgn doa yg tulus dr anaknya yg soleh sepertimu.. 

_percayalah, kasih syg yg xdpt dizahirkan dgn perbuatan, dan hnya mampu melalui doa, Allah akn zahirkannya dgn apa yg kau yakin dan kau pasti rasainya sendiri.. :)_

itu yg kau ajarkan aku selama ni Fikree  ..


salam syg,
Siti Sufiah Binti Rosdi





Wednesday, November 14, 2012

akhir dan awal

assalamualaikum..

akhir dan awal..

semalam, lepas habis kelas, classmate ajak teman pergi tesco nak beli brg dapur..(dia duduk rumah sewa)..so,ikutlah dia since hari ni cuti..again,cuti..lepasni bakal busy dgn kelas2 ganti n test n quiz yg menanti.

and the moment stated here.

Lepas shopping brg2.kami ke surau berdekatan nak solat asar.  Memandangkn hari ni awal muharam, kami decide utk stay kat surau smpai lpas magrib..untuk sama2 jemaah bca doa akhir n awal tahun.

Sebelum melgkah masuk ke pintu surau,mata kami dijamukn dgn pmndgn indah..beberapa org muda masuk dlm surau tu juga..mungkin niat yg sama seperti kami, alhamdulillah.

Surau penuh smpai ada yg smbhyg di luar..ada yg bw ank kecil..sejuk rasa mata bila tgok si kecil berdiri sebelah ibu dia utk sama2 solat,tapi, disebabkn dia lelaki, sorg makcik tegur utk si ibu bw ank ke blakg..mse kami jemaah solat mgrib,si kecil dtg n tarik telekung sy, alamak,hilg khusyuk.lembut suara dia mengeluarkn bahasa yg sy xfhm.hehe. (budak kecik lg)

Baby..
ok part ni rasa nak amik baby tu n kiss2 dia..

Lepas solat  magrib,aku pandg ke blakg sbb terdengar suara baby..dgr suara baby yg mcm ckp dgn diri dia sendiri. Hehe comelnyaaa..

ibu dia letak dia kat sebelah cuz nak solat sunat after magrib.. baby tu diam je n tgok ibu dia solat..lgsung xmeragam..dia tenung je ibu dia. baiknya dia..dia cuit2 telekung ibu dia..lpastu dia meniarap sorg2 ats sejadah..bagus ibu dia buat mcm tu. anak dia dah terdedah dgn perkara yg baik sejak kecil lg..alhamdulillah..

Suara itu..

Masa solat magrib, rasa nk mengalir air mata ni dgn bacaan seorg imam yg masih muda. khusyuk hilg hnya selepas telekung di pegang oleh si kecil first2 td..tp di akhir sujud, rasa air mata dh mengalir..bacaan imam tu sgt jelas dan tenang..

Selepas usai semuanya, kami bergegas keluar memandangkn hari dh mkin gelap, takut mata kwn xtahan silau utk drive. Sempat cium si baby td, usap n hembus doa di ubun2 si comel tu. Keluar je dr surau,kami nmpak semua jemaah..ternampak imam td tgah bersalam..hati kecil ni berdetik sendiri memohon doa "Ya Allah, moga jodoh aku nnti seorg yg boleh membimbing dan boleh mengimamiku.."

hepp xleh berangan lebih2.. heee :D

-The End-



Tuesday, October 23, 2012

novel karya sendiri

assalamualaikum ..

dah sebulan lebih menghabiskan masa kat u. alhamdulillah dah settle semua test 1 .. tapi .. macam hampagas je test semua. *sigh ..
mcm mana nak ANC cmni.. sufiah, fokus, fokus .. jln dah dpn mata .. usaha sebaik mungkin ..pleaseeee ...

okay, td satu kejadian yg xdiduga tlh terjadi..
alamak ... tolonglah jgn ada moment2 cmni lg pasni..xnak rapuh.xnak rapuh. malu malu malu

1) umur dia sama je ngn kami2 .. alamak! :O
-i really dont know that his age same with us. ingt lg muda.yela, kata lpasn M. so, bila dia kerek sgt xnak bagi no.fon ats urusan yg sgt penting n ats dasar nk suruh pas kan lecture note , mmg la tpaksa menyampah . hot sgt ke? (it was what i felt).

2) lab physical chem.
-ok xdpt pc. redha bljr lagi n lagi susah dr sebelumnya . what the....??
-kat lab, satu meja besar. kakak tu sibuk duk kcau kami bdua . knpa msti ??? aku yg xda kne mngena ngn hidup dia. tolong lah akak. dont.just dont.

3)petang td: analytical lab
-mirul slh pggil..dia ingt nora.tnpa segan silu, dia tnya tp the kiddo rupanya kat situ jugak. xperasan lgsung rupanya . so, bila mirul tgur2, aku tnpa segan silu p ckp bye ..huhu. rupanya dia lg dan lagi.

okay, smbung esok. feel so sleepy

Friday, October 12, 2012

i'm home !!!

assalamualaikum..

alhamdulillah selamat sampai rumah.. ya Allah, letih sesangat.. yelah, lama jem before smpai TBS .. adeiii.. pastu nak tggu smpai segamat lagi lah bercinta...

perjalanan balik ditemani angin aircond yg ya ampun sejuk sangat2.. pulak tu xbawa sweater. aircond tu xbleh nk tutup plak tu. dah blubang. hampesss ...

akhirnya brjaya jugak balik.
tak payah harapkan sesiapa ..
again, xpyh harapkan sesiapa...

thanks pakcik yang baik hantar g seksyen 17
thanks jugak kat aim & encik F yg menemani di sepanjang pjlnn 
(mesej je pun) .. hehe (:

letih2..
nak rehat...
tata ....

wassalam (:

sayasahaja: sitisufiahrosdi

Wednesday, October 10, 2012

sahabat

assalamualaikum

Berdiskusi ttg sahabat, pastinya masing2 punya pengalaman pahit dan manis bersama.
It same goes with me.

Semalam, aku menangis kerana seorg shbt.

yg aku rapat
yg aku syg
yg aku kasih

buat aku menagis teresak-esak

sampainya hati.

sahabat,
mmg perlu kau wujudkan variasi perasaan aku
tp, sedarkah kau
segala kepercayaan aku,
mula hilang sedikit demi sedikit.

kepercayaan yg hilg,
moga kau dgt semula ...

kerana

aku masih berharap.




Tuesday, October 2, 2012

bangun pagi..

assalamualaikum...

hmm. hari ni bangun awal pagi cuz nak siapkan lab report utk esok. byk perkara yg kena buat lately.bdn terasa letih. tp gagahkan la jugak .this is university life. now u know, sufiah. Alhamdulillah.

didi told me tht she want to join me to wake up early morning for studying. but till now, she not even open her eyes! haha :D .. she told me last night,"sufi,kite jeles dgn awak.senangnya bangun pagi even tido lambat". Actually,xdalah mudah sgt. it just that. before tido, kite kena set n kawal mentaliti kita yg tido yg sekejap tu pun satu nikmat n kepuasan. pastu,doalah dgn doa2 yg patut n minta semoga Allah bgunkn kita as what we want to do at tht time.

mata terasa letih sbnrnya. but i have to. kalau xusik ckit segala lab report n pre lab yg lain, alamat xsmpat la gamaknya.huhuhu.
k lah,thts all for this morning.  Heee :D

wassalam

sayasahaja: sitisufiahrosdi

Friday, September 21, 2012

Memoirsss (:

Assalamualaikum

Beberapa hari ni, kaki rasa lenguh .. badan rasa letih.. sbb hari2 naik turun tangga dan bukit .. Hee ,tapi xpelah .. student's life. Normal (: ..

Jadual hari selasa xpack .. tapi ada lab malam .. ya Allah... risau jgk cuz xtahu sapa geng ..fakulti pun scary .. waaaa )': .almaklum,fakulti tertua.. moga xda apa2 yg xdiingini berlaku ..aaminnn . Terpaksa register kelas  lg cuz dah penuh .. uhuk3 ...

Minggu lepas, kami serumates semua keluar. Didi bw kereta. Alhamdulillah, Allah permudahkn urusan kat cni sbb didi is my best friend since diploma ..one day is not enough to tell about her , but really, she is awesome ! (:

Best friend berkumpul. Aini dr Pahang dtg jugak. Rasa happy sampai mengalir air mata. RINDU .. (':

Rindu kawan2 dari pilah yang xdpt sama2 kat shah alam. Masing2 bawa haluan utk berjaya. Well guys, i always pray that, our friendship will never end , EVERLASTING ((:  ..

Rindu segalanya tentang Uitm Kuala Pilah yg pd awalnya, tak suka. Tapi, semakin hari semakin sayang . Hehe ..

Also proud when first batch from Uitm Kuala Pilah , Diploma in Science, like 90% menyambung ijazah ..kat FSG Shah Alam of course, kat puncak alam yg ramai jugak student DIS, kat Unhas,Indonesia ..yg juga student DIS .. (:

like the lecturers have said when we took the last final exam,

"kami seperti membesarkan anak yg belasan tahun (18) yg akhirnya berjaya habiskan diploma di umur puluhan tahun.(21) ..terasa kami juga turut belajar sekali.. 1st batch will always the best. jika kami boleh membandingkn kamu semua dgn batch yg selepas kamu, kami akn katakn kamu semua yg terbaik. terima kasih atas segala kerjasama yg kamu berikan. kami tak risau melepaskn kamu semua slps ini.."


teringt juga pesan terakhir prof bel kelas AS1206D1:

"at first, all of u like a baby. but, finally, with good cooperation u hv shown, and never give up to learn, if i were the interviewer for your job position, i will hire u with open heart. saya halalkn segala ilmu yg saya beri. plz greet me if u meet me at anywhere, and jgn lupa bgtau kamu 1st batch uitm k.pilah "

alamak, over tak cerita ?..hehe ... :p *p/s: tak peduli




Sunday, September 16, 2012

Seminggu Berlalu

Assalamualaikum

Sebelum memulakan coretan, segala post blog yg sebelum ni telah pun dipadam. Hehe ..

Alhamdulillah 8/9/2012 ,aku selesai mendaftar sebagai mahasiswi semula setelah hampir 6 bulan bercuti di rumah. Seminggu telah pun berlalu. insyaAllah aku pemegang B.Sc (Hons) Chemistry.

Hari pertama dan kedua,aku berlagak cool walau sbnrnya otak aku xdpt berfikir dengan jelas. Stress dgn pengecualian kredit(pc) yg berulang2 berlaku permasalahan yang sama dan cemburu dgn course lain yg xperlu bersusah payah menguruskan pengecualian kredit ni. Akhirnya, hari ketiga kat cni, air mata jatuh mencurah2.. Haha :D

Paling  membuatkan kami berpusing2 kepala bila gred yg diminta utk pc adalah tinggi. Sedangkan org lain boleh pc dengan tersenyum. dan ini yg mereka kata bila hal ini aku bangkitkn "maknanya budak chemistry gempaklah siapa boleh pc. tinggi requirement dia kottt! ..sapa je boleh pc cmtu". "Haah,kott la sgt.aku yg hot nak selesaikan semua ni."..dalam hati aku je tuh .. :p

Selepas mengira semuanya, (guna kalkulator) :p ..aku dapat buat beberapa pc which are : HBU n CTU yg tetntu2 nya ex-diploma uitm boleh buat pc dan beberapa subjek lg ..

Supposedly, boleh memendekkan waktu degree 3 tahun kepada 2 tahun setengah. tp aku memilih utk 3 tahun jugak cuz xsggup dgn subjek yg melambak2..klau boleh, nak study dgn tenang. Hehe :) *bila nk keje, bila nk kawin? Alamak =.= 

Takpe lah. kita merancang dgn cita, Allah merancang dengan cinta (: ..apa2 yg terjadi lepas ni,moga aku redha dan ikhlas .. aminn 

Wassalam.





Dari Hati ke Hati.

Assalamualaikum.. Berkata tentang hati, semua manusia punya hati *cehh ayat. Baik ke tak baik tu terpulang pada yg menilai. Dan sebai...